Longziekte COPD kost mensen hun baan
Uitgegeven: | 28 oktober 2010 10:12 |
Laatst gewijzigd: | 28 oktober 2010 10:11 |
AMERSFOORT - Drie van de vijf mensen met COPD zit zonder werk. In veel gevallen moeten zij door hun longziekte hun baan opgeven. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL die donderdag bekendgemaakt werden.
© Gezondheidsnet
Gezondheidsproblemen waren voor 70 procent van hen de belangrijkste reden om te stoppen met werken. Bijna alle werkende mensen met COPD geven aan problemen op het werk te hebben als gevolg van hun gezondheid.
COPD is op dit moment de vijfde oorzaak van verzuim onder de Nederlandse werkzame bevolking. Bijna de helft van de mensen met COPD die geen werk hebben is arbeidsongeschikt verklaard, in 80 procent van de gevallen gaat het om volledige arbeidsongeschiktheid.
In Nederland kampen volgens het Astmafonds zo'n 320.000 mensen met COPD. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens zo'n 300.000 mensen met een zeer groot risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten.
Test
Uit de rapportage van het NIVEL blijkt dat 42 procent van de mensen met COPD een betaalde baan heeft. Vanaf 1 november heeft het Astma Fonds een test op internet staan waar mensen kunnen kijken wat hun risico is om de aandoening te krijgen.
"COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Mensen gaan nu vaak te laat naar de huisarts, omdat ze langzaam wennen aan hun klachten. Via de risicotest op internet, kunnen ze meteen zien of ze risico lopen op deze longziekte" , aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.
Kamer zet zich in voor meer donoren
Uitgegeven: | 27 oktober 2010 21:02 |
Laatst gewijzigd: | 27 oktober 2010 22:54 |
DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat gemeenten meer in actie komen om burgers te informeren over het donorschap.
© NU.nl/Suzanne Breman
Dat bleek woensdagavond tijdens het debat over de regeringsverklaring.
D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet lagere overheden beweegt meer formulieren te verstrekken zodat meer burgers orgaandonor kunnen worden.
Gemeenten zouden dat bijvoorbeeld kunnen doen bij het verstrekken van een paspoort.
Steun
Het initiatief van D66 kreeg steun van PvdA, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie. Premier Mark Rutte zei het verzoek van het parlement ''van harte'' te steunen.
Hij hoopt dat iedereen heeft nagedacht over de mogelijkheid om donor te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Leuk dat even bent langs geweest
en een berichtje hebt achter gelaten..
Ik wens je nog een fijne dag !!!
Liefs Janetta