GRONINGEN - Vier noordelijke ziekenhuizen zijn er in geslaagd meer orgaandonoren te werven. Dat doen ze door nabestaanden om toestemming te vragen voor orgaandonatie, ook al staat de patiënt zelf niet in het register, en door actiever eventuele donoren op te sporen.
Zo lukt het om meer transplantatie-organen beschikbaar te krijgen, blijkt uit een proef in het Universitair Medisch Centrum Groningen, Isala Zwolle, Medisch Spectrum Twente en Medisch Centrum Leeuwarden.
In de vier ziekenhuizenwordt het minder vrijblijvend of een patiënt wordt aangemeld voor eventuele donatie. Medewerkers die afwijken van de richtlijnen worden direct aangesproken op hun handelen. "Het komt bijvoorbeeld voor dat artsen denken dat iemand toch al te oud is, terwijl we tegenwoordig organen van veel oudere patiënten kunnen gebruiken", legt UMCG-woordvoerder Marjolein Bogaards uit.
Voor de nieuwe werkwijze zijn in de ziekenhuizen zogeheten donatie-intensivisten aangesteld. "Dat is iemand die nauw betrokken is bij de behandeling van patiënten en die de taal spreekt van artsen", zegt Bogaards. Ook zijn er medewerkers omgeschoold tot donatiecoördinator, belast met het opsporen van mogelijke donoren en het helpen bij procedures.
De eerste helft van dit jaar zijn door de nieuwe werkwijze al 29 orgaandonatieprocedures uitgevoerd, even veel als in heel 2010. In meer dan de helft van de gevallen ging het om patiënten die zelf niet geregistreerd waren als donor
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Leuk dat even bent langs geweest
en een berichtje hebt achter gelaten..
Ik wens je nog een fijne dag !!!
Liefs Janetta